Gençler Sordu, Şampiyonlar Yanıtladı



15.07.2014

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın hayata geçirdiği 'Büyük Adımlar Projesi' kapsamında gençlerle bir araya gelen şampiyon sporcumuz Kenan Sofuoğlu ile Avrupa Şampiyonu milli güreşçimiz Taha Akgül, spora nasıl başladıklarından şampiyonluğa giden yola, özel hayatlarından gelecekteki hedeflerine kadar birbirinden farklı konularda gençlerin sorularını yanıtladı.

Geçtiğimiz yıllarda Türkiye'de bir branşta spora başlamanın ve o branşta başarı kazanmanın alt v üst yapı eksiklikleri nedeniyle oldukça zor olduğunu belirten sporcular, yapılan yatırımların ardından Türkiye'nin dört bir yanında her türlü sporun kolaylıkla yapılabildiğini vurguladılar.

"Benim önümde örnekler yoktu"

Kazandığı başarılarla motor yarışlarında adını tüm dünyaya duyuran şampiyon sporcumuz Kenan Sofuoğlu, kendi gençlik dönemlerinde rol-model olarak görebilecekleri isimler olmadığını belirterek, "Bizler de sizin yaşlarınızdaydık. Çok çalıştık. Tabi benim yaptığım spor kolay bir spor değildi. Önümde ne örneğim, ne de bana yardım edecek kimse yoktu. Gençlerin bize karşı sevgilerini göstermesi bizi onurlandırıyor. İnşallah bu gençlerle farklı kamplarda farklı gösterilerde yine birlikte oluruz" şeklinde konuştu.

"Sadece kendimi değil, ülkemi ve Müslümanlığı da temsil ediyorum"

Türkiye'de motorun 'ölüm makinesi' olarak görüldüğüne ilişkin soruya Kenan Sofuoğlu, "Benim de bu konuyla ilgili sıkıntılarım oluyor. Maalesef, Türkiye de motosiklete 'öcü, şeytan aracı' olarak bakıyorlar. Kesinlikle öyle değil. Otomobil sürücüleri motosikletleri pek önemsemiyor.Trafikte yapılabilecek en iyi şey, uygun elbiseleri giydikten sonra maksimum önlemimizi almamız. Aileler, çevre motosiklete biraz iyi gözle bakarsa inşallah ilerleyen yıllarda daha iyi bir seviye alıp, daha iyi bir yerlere gelebiliriz" cevabını verdi.

Etrafa sürekli pozitif enerji verdiği ve bu başarıyı nasıl sağladığına dair bir soruya ise Sofuoğlu, şu şekilde cevap verdi:

"Hayalim dünya şampiyonluğuydu. Bunu başarmaktan başka çarem yoktu.Dünya yarışına başladığımda ilk abimi kaybettim. 2008 yılında ise Sinan abimi kaybettim. Ama yılmadım. Spora sarıldım, Türk Bayrağını pistte dalgalandırdığım o an ülkemi temsil ettiğimin farkına vardım. Artık sadece kendim için değil ülkem ve Müslümanlık için başarımı korumalıydım. Amacım orada bu sorumlulukla hareket eden tek kişi olarak mücadeleye devam etmek. Bırakmak istesem bile yerimi bırakacak kimse olmadığı için, çocukları kendi yerime yetiştirmeye başladım. Şimdiki hedefim dünya şampiyonluğu sayımı üç yıl içerisinde 5'e yükseltmek ve jübilemi yapmak."

"Spor Yapmak İsteyenlerin Önünde Engel Yok"

Güreş eğitimini noktaladıktan sonra 9 Eylül Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü'nü kazandığını ve  güreşi kafasında bitirdiğini ifade eden Taha Akgül, "Sonraları bir tesadüf ile İzmir Büyük Şehir Belediyesi'nin güreş takımına kaydımı yaptırdım ve güreş defterimi yeniden açtım. Çok çalıştım ve ilk madalyamı orada kazandım.  İşin sırrıysa çalışmak, iyi beslenmek, dinlenmek ve dua etmek" şeklinde konuştu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın desteğiyle sporun her alanında büyük atılımlar yaşandığını ifade eden Taha Akgül, "Gençliğimizde güreş eğitim merkezi sınavlarını kazanmak ve bu spora başlamak çok zordu. Şimdiyse spor yapmak isteyenlerin önünde hiçbir engel bulunmuyor. Bu sizler için büyük avantaj" dedi.

"Güreş'in Olimpiyatlardan kaldırılması söz konusu değil"

Olimpiyat Oyunları'ndan Güreş branşının kaldırılacağı yönünde çıkan tartışmaları merak eden gençlerin sorusunu Akgül, şöyle yanıtladı:

"Güreş branşı artık seyircisini bitirmişti. Yaklaşık 7 ay önce oylama yapıldı. Sonuç olarak önümüzdeki 3 Olimpiyat Oyunları'nda Güreş yerini alacak. Şuan için kaldırılma gibi bir tehlike söz konusu değil."

Şampiyon sporcular daha sonra gençlerle hatıra fotoğrafı çektirerek, kamp alanını gezdiler